jak ugotować płatki

Jak ugotować płatki owsiane?

Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw na śniadanie. Płatki owsiane są nie tylko pożywne i sycące, ale i pełne wartości odżywczych. Nie ma nic lepszego niż pyszna owsianka z owocami i bakaliami na dobry początek dnia. Takie śniadanie nie tylko będzie smaczne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych. Czy przygotowanie tego dania jest trudne? W żadnym razie. Podpowiemy, jak ugotować płatki owsiane, ile czasu to zajmuje oraz jak zrobić z nich nie tylko zdrowe śniadanie. 

Owsianka na mleku lub wodzie — smaczne i wartościowe śniadanie

Owsianka na mleku lub wodzie uchodzi za przykład jednego z najzdrowszych śniadań, jakie możemy sobie przygotować. Nic w tym dziwnego, ponieważ płatki owsiane posiadają szereg właściwości zdrowotnych, dzięki którym zachowanie dobrej kondycji i zdrowia będzie łatwiejsze:

  • – dostarczają przeciwutleniaczy, 
  • – zwalczają stany zapalne, 
  • – pomagają w procesach trawiennych dzięki zawartości błonnika,
  • – pomagają przy zaparciach,
  • – dodają energii, 
  • – wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi,
  • – zawierają cenne witaminy. 

Nic więc dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia od owsianki na mleku z dodatkiem owoców czy orzechów. Oczywiście owsianka na wodzie to również rozwiązanie warte polecenia. Dobrym wyborem jest wtedy owsianka z owocami. Warto dodać, że płatki owsiane można wykorzystać także do innych dań, m.in. burgerów na obiad, naleśników na kolację czy placuszków do pracy czy szkoły. Możliwości jest wiele. Polecamy, aby eksperymentować w poszukiwaniu ulubionych smaków. W przypadku płatków owsianych zdecydowanie warto to robić, ponieważ bez wątpienia ich spożywanie jest korzystne dla zdrowia.

Jak ugotować płatki owsiane na mleku?

Potrzebne składniki na płatki owsiane na mleku:

  • – płatki owsiane – ok. pół szklanki,
  • – szklanka mleka – krowiego lub roślinnego,
  • – łyżeczka dowolnego słodzidła, np. miodu lub cukru,
  • – dodatki – owoce, dżem, masło orzechowe, bakalie.

Przepis gotowania płatków owsianych:

  1. Do garnuszka wlej mleko i dodaj płatki owsiane. 
  2. Całość zagotuj i mieszaj co jakiś czas, aby owsianka się nie przypaliła. 
  3. Kiedy płatki się zagotują, zdejmujemy garnek z palnika. Płatki owsiane podajemy z dowolnymi dodatkami słodzideł, owoców czy bakalii. 

Jak długo gotować płatki owsiane na mleku?

Jak widać, przygotowanie płatków owsianych na mleku jest dziecinnie proste. Zastanawiasz się, ile czasu trzeba gotować płatki owsiane na mleku? Zwykle jest to ok. 5-15 minut. Wiele zależy od rodzaju płatków – płatki owsiane błyskawiczne zwykle potrzebują mniej czasu niż płatki górskie czy pełnoziarniste. Jeśli chodzi o proporcje, to najczęściej stosuje się zasadę jednej łyżki płatków na trzy porcje płynu, ale to już może być zależne od indywidualnych preferencji – jedni wolą gęstszą, drudzy nieco rzadszą owsiankę. 

Jak ugotować płatki na wodzie? 

Przygotowanie płatków owsianych na wodzie jest równie proste:

  1. Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą (w proporcjach jedna szklanka wody na pół szklanki płatków) i zagotowujemy. 
  2. Gotujemy, aż płatki zmiękną i zgęstnieją po wchłonięciu wody. Mieszamy, aby nie przypalić.
  3. Ugotowane w ten sposób płatki podajemy z jogurtem, masłem orzechowym, mlekiem roślinnym i dowolnymi dodatkami i owocami. 
płatki owsiane

Ile czasu gotować płatki owsiane na wodzie?

Wiesz już, ile czasu gotować płatki owsiane na mleku – a jak długo gotuje się owsiankę na wodzie? 5-7 minut to optymalny czas, jaki powinien wystarczyć. 

Płatki owsiane są na tyle uniwersalne, że posmakują praktycznie ze wszystkim. Można również poeksperymentować w kuchni i zamienić je na inne płatki, np. jaglane, gryczane czy ryżowe. Takie danie równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno – w niektórych przepisach podpowiada się także odstawienie zalanych mlekiem czy wodą płatków do lodówki na całą noc. Płatki nie zawsze trzeba też gotować, bo smaczne są nawet wtedy, gdy wymiesza się je na sucho z jogurtem naturalnym. Gdy wybierzemy płatki owsiane błyskawiczne, wystarczy zalać je wrzątkiem i są już gotowe. Płatki owsiane można zajadać z piernikami.

W kuchni trudno o coś bardziej uniwersalnego niż płatki owsiane. Niemniej najlepiej smakują w owsiance. Decydując się na gotowanie owsianki mamy do wyboru wiele możliwości. Można przygotować owsiankę na mleku lub na wodzie, z owocami lub z dowolnymi innymi dodatkami. Niemniej w zasadzie niezależnie od wybranej wersji, otrzymujemy zdrowy i pożywny posiłek. Warto zatem wiedzieć, jak ugotować płatki owsiane i przyrządzić smaczną owsiankę. Mamy nadzieję, że powyższy poradnik rozjaśnił wszystkie niejasne kwestie z tym związane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *